Olin aiemmin kuullut Liechtensteinista lähinnä kommentteja tyylin ”siellä ei ole mitään nähtävää” tai ”ei sinne kannata edes mennä”. Road trip-reittimme kuitenkin kulki Liechtensteinin ruhtinaskunnan läpi, ja olihan se tietysti ihan mielenkiintoista käydä katsomassa tuota tylsyyttä omin silmin.
Todettakoon, että yleensä suhtaudun hyvin suurella varauksella nimenomaan tuollaisiin negatiivisiin kommentteihin, enkä halua tehdä omia päätelmiäni ennakkokäsitysten perusteella – Liechtensteinin tapauksessa joudun kuitenkin liittymään samaan kuoroon: en keksi yhtäkään syytä, miksi sinne kannattaisi lähteä erikseen. Tuollaiseen läpikulkuun se toki soveltuu.
Liechtenstein on Euroopan neljänneksi ja maailman kuudenneksi pienin valtio, ja Uzbekistanin kanssa ainoa maa maailmassa, jonka rajanaapureilla ei ole ollenkaan yhteyttä mereen. Pinta-alaa Liechtensteinilla on 160 neliökilometrin verran, ja siellä asuu vakituisia asukkaita alle 40 000. 160 neliökilometrin alue on jaettu kahteen osaan, ylä- ja alamaahan, ja nämä on edelleen pilkottu 11 itsehallinnolliseksi kunnaksi.
Maan yksikamarisessa parlamentissa toimii 25 kansanedustajaa. Edustajat valitaan neljän vuoden välein vaaleilla, joihin Liechtensteinin naiset saivat äänioikeuden vasta vuonna 1984* – vertailun vuoksi: Afganistan 1965, Iran 1963, Pakistan 1956, Arabiemiraatit 2006, Sveitsi 1990, Kazakstan 1994, Saudi-Arabia 2015. Valtion päämies kantaa luonnollisesti titteliä ruhtinas, ja maa on perustuslaillinen monarkia.
Liechtensteinilla on neljä omaa ministeriä, ja ulkopolitiikasta vastaa Liechtensteinin puolesta lähinnä Sveitsi. Kääpiövaltio myös käyttää Sveitsin kanssa solmitun tulli- ja rahaliiton vuoksi valuuttana Sveitsin frangia. Keskimääräinen kuukausipalkka pyörii 6,257 frangin* (5984€/4.7.2015) paikkeilla, ja Liechtenstein onkin länsinaapurinsa kanssa lähes yhtä kallis paikka matkustaa.
Virallisten selitysten mukaan maatalous ja maidontuotanto ovat perinteisesti olleet tärkeitä elinkeinoja, mutta silmällä katsoen vaikutti lähinnä siltä, että maa elää kirjavasta pankkiliiketoiminnasta sekä veronkierrosta. Ilmeisesti erilaiset teollisuudenalat kuitenkin ovat myös alueen nousevia tähtiä, ja tähtäävät erityisesti vientiin*. Huvittavinta on kuitenkin ehkä se, että kuulemani mukaan postimerkkien painaminen ja myyminen tuottaa jopa 15% Liechtensteinin kansantulosta – jos joku osaa esittää tälle väitteelle pätevän lähteen, niin olisi hauska tietää pitääkö tämä todella paikkansa.
Liechtensteinissa ei ole omaa armeijaa, ja järjestyksen ylläpitämisestä vastaa poliisi, joka toimii jonkinlaisessa yhteistyössä Sveitsin ja Itävallan poliisien kanssa. Liechtensteinissa on pieni vankila, jossa on yleensä vain muutama vanki, jos sitäkään: yli kahden vuoden rangaistuksen saavat siirretään suorittamaan tuomiota Itävaltaan*. Rikollisuus on yleisesti todella alhaisella tasolla, eikä Liechtensteinissa tarvitse suinkaan pelätä turisteja vaanivia taskuvarkaita ja huijareita.
Liechtensteinin kääpiövaltion mielenkiintoisin osa-alue on mielestäni selkeästi sen erityislaatuinen politiikka – ei siis mikään kaikkein kutkuttavin matkailumaa, vaikka turistitoimistot kovasti yrittivätkin maalailla kuvaa kulttuurin kehdosta ja ”uudesta kulinaristien suosikkikohteesta”. Erilaiset linnat tosin voisivat olla ihan mielenkiintoisia vierailukohteita, ja lyhyiden välimatkojen vuoksi niissä ehtisi varmaankin käymään helposti vaikka kaikissa. Meille riitti kuitenkin tunti siihen, että tutkimme Vaduzin kadut ja kivenkolot kävellen, jonka lisäksi suhasimme vielä ympäriinsä autolla siinä toivossa, että näkisimme jotain poikkeuksellista. Poikkeuksellisuutta ei kuitenkaan koskaan löytynyt, joten onneksi oli helppo jatkaa matkaa!
Kommentit (27)
Yhdyn niin mieoipiteeseesi. Tuolla ei yksinkertaisesti ole mitään mielenkiintoista. Kolmisen kertaa ollaan ajettu läpi, koska on ollut lyhin reitti. Yhdet kahvit (kalliit) juotu, ja muutama valokuva otettu. Tunti tosiaan riittää!
Ja kuitenkin tuolla käy vuodessa yli 50 000 turistia! Tosin oikea määrä on varmaan enemmän, koska
tällaisista läpiajajista tuskin jää jälkeä tilastoihin. :P
No nyt tiedän, minne en ainakaan lähde! Maa, jolla on noin säälittävät suihkulähteetkin ei voi olla muuta kuin tylsä .
Mä epäkohteliaasti purskahdin spontaaniin nauruun, kun näin tuon :D
Onhan tuolla tullut käytyä juurikin tuolla tavalla nopeasti läpi ajaen. Maa ei minusta juuri eroa ympäristöstään eli hyvä kun raja-asemaa edes huomasi. Ja tosiaan, ei Liechtensteinissa minustakaan oikein mitään sen kummempaa nähtävää ole.
Jep, sama huomio tehtiin :P Sveitsistä mentäessä rajan yli ei ollut kerrassaan mitään merkintöjä (näytti kuin kaupunki vain olisi vaihtunut) ja Itävaltaan mentäessä oli rajalla muistutus, että täytyy hankkia vinjetti. Muuten kyllä tosiaan hyvinkin ympäristöönsä sulautuva paikka..
Hahhaa! Mielestäni suihkulähde ja erityisesti sioilla ratsastavat liikemiehet kruunasivat juttusi.
Ei kyllä aiemminkaan ollut mielenkiintoa tuonne mennä, mutta tämä selkiytti päätöksen ;)
Saattoi olla surkein suihkulähde ikinä ;D
Lounaan verran olen ollut. Kuviakaan ei taida olla montaa, koska keskusta ei ole erityisen kuvauksellinen tai kaunis. Monesti olen ihmetellyt, miksi Euroopassa on näitä kääpiövaltioita. Miksi ne niin kiivaasti ovat halunneet olla itsenäisiä. En ymmärrä.
Tuntui kyllä varsin tylsältä yrittää sen kummemmin kuvailla mitään, kun mitään jännittäviä tai erikoisia yksityiskohtia ei löytynyt. Nämä kaupungintalot ja kirkothan tallentuvat joka tapauksessa kaikkien kameroihin, ja siksi onkin aina kiva yrittää löytää jotain erikoisempaa kuvattavaksi... Muutenhan voisi vain katsoa kuvat netistä :)
No me olemme jopa yöpyneet kaupungissa ja syöneet siellä illallisen ja kiivenneet ylös Liechtensteinin linnalle.
Olin sattumalta sitä ennen juuri lukenut jonkun kevyen romaaninkin, joka kertoi (muka) ruhtinaskunnan sukupolvenvaihdon ongelmista: on se ankeaa, kun ei saa tehdä mitä haluaa vaan joutuu johtamaan valtiota, vaikka pientäkin. Onneksi Liechtensteinilla on sentään palatsi myös Wienissä (oikeasti on), ettei tarvitse ihan tylsistyä tuolla.
Me kävimme Liechtensteinissa junalla + bussilla Zürichistä enkä nyt kokonaan maata ohittaisi, kyllä se nyt vuorokauden arvoinen on!
Oliha se kiva että tuli käytyä, mutta en kyllä olisi millään jaksanut viettää siellä kokonaista vuorokautta :) Onneksi oli auto, niin pääsimme jatkamaan jouhevasti matkaa.
Jospa se on eräänlainen "vetonaula" sekin ettei paikassa ole mitään nähtävää! Itse tulisi varmaan poikettua ihan mielenkiinnosta jos joskus reitin varrelle osuu. :)
No on kyllä aika kummallinen vetonaula :D :D :D !
Naiset saaneet äänioikeuden vasta 1984?? Johan on... Paikka näyttää kuvissasi ihan kivalta, mutta jos vain tunnissa ehtii nähdä ihan riittävästi, niin ei se taida kovin kiinnostava paikka sitten olla. Hyvä tietää, että ei tarvitse suunnitella lomaa Liechtensteiniin :D
Ihan ihme juttu! Tosin vielä enemmän yllätti Sveitsin 1990.... :) Tuolla oli juu pari ihan kivaa paikkaa, joista kuvat tässä. Muuta kivaa ei oikein ollut, paitsi ne linnat varmasti olisi olleet hienoja. :D
Haha. Noilla keskipalkoilla voisin muuttaa tuonne =D. Nojoo, eihän tuo miltään unelmien matkakohteelta vaikuta :P. Mielenkiintoinen postaus kuitenkin :).
Myös mä olen kiinnostunut pääsemään osalliseksi heidän palkkatasostaan! :D Sitten vain miettimään miten saa tienattua Liechtensteinin palkkaa mutta maksettua halpojen maiden hintoja ;D
Haha, ilmeisen pieni ja tylsä matkailukohde, ennakkoluulot osoittautuivat siis oikeiksi. Eipä ole koskaan tullut käytyä. Luulisi että tollaisen lilliputin helposti brändäisi jollain teemalla matkailuvetonaulaksi.
Mä sanoin tuolla ihan samaa, että luulisi että noin pienessä paikassa voisi olla suhteellisen helppo keksiä joku yksi teema, ja sen ympärille rakentaa jotain aivan huikeaa! Rahaakin moiseen tuntuisi riittävän... ;) J oli sitä mieltä, että ehkä ei turistien houkuttelu sillä tavalla kiinnosta, kun enemmän rahaa tulee noista veronkiertoyrityksistä ja postilaatikkopankeista, ehkä sitten niin...