X

Évian-les-Bains – kappale kauneinta Ranskaa 🇫🇷

Puoliksi Ranskassa, puoliksi Sveitsissä sijaitsevan Lac Lémanin, eli tutummin Genevenjärven rannalla on useita paljon viehättävämpiä kaupunkeja ja kyliä, kuin meille hiuksenhienoiseksi pettymykseksi osoittautunut paraatipaikka Geneve.

Kiersimme autolla koko järven rantaa myöten, ja näimme siten vähintäänkin pintaraapaisun verran jokaisesta Lac Lémanin rannalta löytyvästä kaupungista. Ehdottomat suosikkini näistä olivat Ranskan puoleiselta rannalta löytynyt Yvoire, sekä erityisesti vähän vahingossa vastaan tullut alle 10 000 asukkaan Évian-les-Bains.

Évian on jo kauan toimittanut turistikohteen virkaa, sillä sitä pidettiin jo 1800-luvulla erityisesti seurapiirien huvittelupaikkana. Évian-pullovesi tietysti saapuu nimensä mukaisesti Évianilaisesta lähteestä, jonka teki merkitykselliseksi Lessertin markiisi vuonna 1789: hänen munuaiskiviongelmansa väitetään haihtuneen vettä juomalla kuin tuhka tuuleen. 1800-luvun alussa Évianiin ryhdyttiinkin tekemään paremman väen parantumismatkoja, joiden aikana kylvettiin Évianin vedessä ja juotiin vettä. 1900-luvun alussa Évian oli jo erittäin trendikäs matkakohde, ja siellä vierailivat monet julkkikset sekä erityisesti kuninkaalliset.

Kaiken tämän kunniaksi kaupungista löytyy nykyisin pienimuotoinen Évian-vesimuseo ja -kauppa. Museon takaa löytyy myös paikka, jossa voi täyttää vesipullonsa ilmaiseksi Évianin lähdevedellä. Paikalliset papparaiset olivat saapuneet paikalle autolla, ja lastasivat vettä autoon pullokaupalla. Ketään muita turisteiksi luokiteltavia emme itsemme lisäksi nähneet, eli ilmeisesti parantumismatkat ovat nykyisin vähän vähemmän suosittuja. ;)

Mutta ei lähdevesi sentään ainoa tämän pienen kylän nähtävyys ole! Évianissa sijaitsee mm. myös Euroopan suurin teemacasino, Antoine Riboudin teatteri, kukkulan laelle kuljettava satavuotias funikulaari, jonkinmoinen pursiseura, sekä huikaiseva määrä kauniita puistoja. Yleisilmeeltään kaupunki on valtavan kaunis ja siisti, ja sitä on ihana katsella.

Me keskityimme vajaan puolen päivän visiitillämme oikeastaan vain lähdeveteen, sillä seuraava kohde häämötti jo edessä, ja vierailu Évianiin oli kaikin puolin suunnittelematon, spontaani pyrähdys.

Lac Lémanin ympäriltä löytyvistä kaupungeista kiinnostuneiden kannattaa vilkaista myös tämä Maailman äärellä -blogin Heidin kirjoitus: ”Genevenjärven viehkot kaupungit yllättävät”. :)


Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!


Évian-les-Bains – kappale kauneinta Ranskaa 🇫🇷 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (2)

  • Vaikka Sveitsissä ja Ranskassa on tullut useaan otteeseen pyörittyä, on Geneve-järven seutu jäänyt kokonaan välistä. Viehättävä tämä Evianin kylä! Ja uusi ulkoasu näyttää ainakin iän kännykällä hyvältä :)

    • Tuossa oli pitkin rantaa tosi viehättäviä paikkoja, mutta tää oli kyllä ihan ykkönen. Itse Geneveltä taisin odottaa niin paljon, että jouduin sitten vähän pettymään. :)

Samantyylisiä