X

Lentoturman uutisointia espanjalaisittain 🇪🇸

Kuten kerroin lyhyesti aiemmin, vietimme Mallorcalla pari päivää hyvinkin tiiviisti roikottaen päitämme vessanpöntössä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajaa emme koskaan saaneet selville, mutta epäilimme hotellin aamupalaa.

No, joka tapauksessa sairastuminen ajoittui siten, että Germanwingsin koneen törmäys vuorenseinään sattui juuri saman päivänä, kun oksentelu alkoi. Olimme itse lentäneet Germanwingsin samanlaisella koneella vain pari päivää aiemmin, ja osittain ehkä siksikin jämähdin seuraamaan paikallisten uutisointi aiheesta niin tiiviisti.

Perun ja varsinkin Meksikon uutisia seuranneena sitä luulisi, ettei hämmästy enää mistään, ja että Euroopassa meininki olisi edes himpun verran sivistyneempää. Espanjalaiset eivät kuitenkaan hävinneet dramaattisuudessaan yhtään latinalaisamerikkalaisille veljilleen, ja uutisointi muistutti paikoitellen vähän turhankin erehdyttävästi naapurikanavalta tullutta meksikolaista telenovelaa (saattaa olla että katsoin muutaman jakson….).

Mikäli suomalaiset tiedotusvälineet joskus kyllästyvät kertomaan maailman tapahtumista tuttuun viileään tyyliinsä, voi mallia ottaa espanjalaisista:


1) Lento-onnettomuuden sattuessa järjestä heti paneelikeskustelu. Haali paikalle kaikki mahdolliset asiantuntijat sekä erityisesti ”asiantuntijat”. Paneelikeskustelun tulee kestää tuntikausia, vaikkei mitään uutta ilmenisikään.

2) Keskustelua tulee juontaa äärettömän korkeisiin korkokenkiin sekä minimaalisen pieniin vaatteisiin sonnustautunut neito, jolla on hyviä ystävättäriä muttei ainuttakaan aivosolua. Olisi hyvä, jos myös paikalle saapuneet keskustelijat näyttäisivät hyvältä.

3) Yritä saada joku onnettomuuspaikan lähellä asuva espanjalainen soittamaan suoraan lähetykseen. Ei sen väliä, vaikka hän ei olisikaan nähyt tai kuullut mitään! Lähetä myös TV-kamera paikalle tekemään haastattelua tästä sankarista.

4) Paneelikeskustelussa on tärkeää osoitella sormella, huutaa, syytellä, riidellä ja olla alusta loppuun mielettömän kiihtynyt!

5) Muista soitella kaikille niille oikeille asiantuntijoille, jotka eivät ehtineet mukaan lähetykseen, sillä ovat parhaillaan selvittämässä tapahtumien kulkua. Älä usko, kun he sanovat etteivät voi vielä kertoa mitään. Hermostu ja huuda.

7) Kun et saa oikeilta asiantuntijoilta lausuntoja, hae lausunnot Twitteristä. Erityisesti trolleilta saat hyvää materiaalia.

8) Jos kaikesta huolimatta saat ammattilaisen linjoille, kysy häneltä mitä koneen perämies ajatteli tai miksi musta laatikko ei ole oikeasti musta.

9) Lähetä kuvausryhmä kuvaamaan surevia omaisia metrin etäisyydeltä, sekä tivaamaan näiltä haastatteluja. Näytä näitä tunnistettavia videopätkiä uudestaan ja uudestaan. Repostele ihmisten surulla.

10) Syyllinen on aina halpalentoyhtiö, erityisesti Ryanair. Myös presidentti on syyllinen.


Käy tykkäämässä La Vida Locan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa seikkailuja myös Twitterissä (@sarrrrba) ja Instagramissa (@vidalocasari)!


Lentoturman uutisointia espanjalaisittain 🇪🇸 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (14)

  • Jep. :D Olin talven Teneriffalla ja uutisia katsoessa tuli "muutaman kerran" mieleen, että olen paljon mieluummin suomalainen kuin espanjalainen toimittaja ja noudatan töitä tehdessäni sellaisia eettisiä ohjeistuksia, joita Suomessa noudatetaan. Ja Kreikka ei muuten yllättäen juuri Espanjasta ja Lattareista poikkea!

    • Ai että! Kreikka on kyllä varmasti mielenkiintoinen. Italiakin mennee tähän samaan laariin... :D

  • Juuri näin! Lisätään mukaan paneelikeskusteluun joku suorasuinen julkkis, joka ei asiasta tiedä mitään, mutta jolla on aina mielipiteitä jaella :). En ikinä jaksa katsoa noita "uutisohjelmia", mieluummin luen uutiseni netistä.

    • :----D Mäkin sitten lopulta siirryin noihin telenoveloihin + visailuohjelmiin, mun suosikki oli sellainen jossa kipailijoiden piti osata kirjoittaa oman äidinkielensä sanoja oikein........

  • Voi aamen! Olin Espanjassa vaihtarina vuoden 2011 parlamenttivaalien aikaan. Kokemus oli, no, aika silmiä avaava suomalaiseen melko puolueettomaan ja rauhalliseen uutisointiin tottuneelle. Myös rikosuutisointi jäi mieleen: aina, kun jotain kamalaa sattui, niin just tuo omaisten surulla ja järkytyksellä mässäily ihmetytti. Suomessa ei ikinä kuvattaisi esimerkiksi lapsensa menettäneen äidin reaktiota kahdenkymmenen sentin päästä. Toisaalta tuo espanjalainen tyyli ehkä saa ihmiset kiinnostumaan yhteiskunnasta enemmän.

    • Tykkään kyllä erityisen paljon suomalaisessa uutisoinnissa tuosta uhrien omaisten yksityisyyden kunnioittamisesta. Tosin iltapäivälehdissä nyt sitten aina tietty täytyy olla niitä puolituttujen lausuntoja, jotka ovat vähintäänkin kyseenalaisia...

  • Haha, vakava aihe mut tää oli kyllä hauska postaus! :'D

    • Nyt ei sitten muuta kuin naama peruslukemille vakavien asioiden äärellä :D !

  • Perusmeininkiä Espanjassa, tosiaan! Mutta kyllä täällä Suomessakin "osataan": meinasin tipauttaa leukani lattiaan kun jossain iltapäivälehdessä katsottiin ihan uutisaiheeksi se, että mustan laatikon löytäjä oli nainen. Ettäkö ihan nainen? Jopas jotakin...

    • Jaaha.................. No sehän se vasta on ennenkuulumatonta!

  • Ei järkky, tosi outoa että tällaista on uutisointi niin isossa osassa maailmaa! Silti nauroin. :D

Samantyylisiä