X

Rijksmuseum – Alankomaiden kansallismuseo 🇳🇱

Jos totta puhutaan, en ollut aikonut vierailla juurikaan museoissa Amsterdamin matkani aikana. Olin bookannut etukäteen käynnin Van Gogh-museoon, ja sen osoittauduttua pettymykseksi ajattelin, etten jaksaisi muita museoita enää ollenkaan.

Päätöksen sinetöin ostamalla museokorttelin nakkikioskilta maailman hirveimmän hodarin. Söin siitä puolet, ja totesin että jäätyisin kuoliaaksi, jos jäisin vielä pyörimään ympäriinsä vailla mitään erityistä suuntaa.

Ja niin minä astelin sisälle Rijksmuseumiin.

Rijksmuseum – Ehdottomasti Amsterdamin must see-osastoa


Rijksmuseum yllätti täysin upeudellaan. Ainoa harmittavaksi jäänyt juttu oli se, että olin syönyt vain sen kamalan hodarin – alle olisi pitänyt ehdottomasti ottaa vähintäänkin yksi keskimääräistä suurempi annos miilunpolttajan spagettia tai muuta vastaavaa kestävyysurheiluruokaa.

Rijksmuseum on näet erittäin suuri museo, jossa käytin itse aikaa kolme tuntia, vaikken pysähtynyt lukemaan läheskään kaikkia selostuksia, saati kuunnellut ääniopastusta. Alimman kerroksen näyttelyosuuden hyppäsin kokonaan yli. Ensimmäistä kertaa todella tarvitsin karttaa suunnistaakseni sisällä talossa.

Alankomaiden kansallismuseo perustettiin alkujaan jo vuonna 1798 Haagiin, tosin tuolloin sitä kutsuttiin vielä kansalliseksi taidegalleriaksi. Museo muutti Amsterdamiin vuonna 1808, jolloin kokoelmaan liitettiin myös kaupungin omistamat taideteokset, kuten Rembrantin Yövartio.

Nykyiselle paikalleen museo muutti 1885. Kyseessä on se kaunis ja ikoninen talo, jonka edustalla Amsterdamin suosituimmat I Amsterdam-kirjaimet sijaitsevat, ja jonka edessä tuhannet turistit siten kuvauttavat itsensä vuosittain.

Rijksmuseum koostuu 80 galleriasta ja yli 8000 näyttelykappaleesta. Esillä on kaikkea Hollannin historian kannalta merkittävää astioista ja huonekaluista vanhoihin sotavälineisiin ja laivojen pienoismalleihin – sekä kaikkea näiden väliltä.

Merkittävimmässä osassa kokoelmaa ovat kuitenkin erilaiset taideteokset.

Näyttely etenee kronologisessa järjestyksessä keskiajalta nykypäivään, ja asettaa asioita monesti myös kansainväliseeen kontekstiin. Siirtomaa-ajoista kertovat osuudet olivat ehkä omasta mielestäni kaikkein kiinnostavimpia.

Ei ole mikään ihme, että Rijksmuseum toistuvasti listataan yhdeksi Amsterdamin must see-nähtävyyksiksi. Teen sen itsekin: jos käyt Amsterdamissa, älä missaa tätä.

Aion vierailla Rijksmuseumissa ehdottomasti uudelleen seuraavan kerran, kun Amsterdamiin päädyn. Seuraavalla kerralla tosin aion olla viisaampi, eli syön valtavan aamiaisen, ja lähden paikalle heti aamiaisen jälkeen ollakseni ensimmäisten joukossa menossa sisään.

Ja otan myös ääniopastuksen – sen saa näköjään myös ilmaiseksi lataamalla siihen tarkoitetun sovelluksen. Tuo olisi ollut ihan hauska informaatio tiedettäväksi jo edellisellä kerralla. ;–D

Rijksmuseum – Alankomaiden kansallismuseo 🇳🇱 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (4)

  • Todellakin vaikuttaa olevan ihan must paikka kaupungissa! Mä en yleensä käy taidemuseoissa ulkomailla, mutta jos tuonne on kerran yhdistetty kaikkea muuta historiallista, niin vaikuttaa just sopivalta yhdistelmältä. Amsterdamia on kyllä suositeltu muutenkin kohteena enkä ole ihan hirveästi innostunut, mutta voisin lähteä sinne ihan vain tuon takia. :D

    • Mulla kävi sen Van Goghin kanssa vähän silleen, että etukäteen olin innoissani että NYT kyllä vaikka väkisin tykkään taidemuseosta, mutta ei. Rijksmuseum oli siitä huikea, että siellä oli niin paljon sitä kaikkea muuta. Toki seinät olivat tuollakin tauluja täynnä, mutta itseäni kiinnostavat usein esim. historialliset käyttöesineet. Tuolla oli myös ihana vanha kirjasto. :--)

  • Vaikkakin edellisestä Amsterdamin käynnistäni on jo aikaa, niin muistan pitäneeni niin tästä kuin Van Gogh -museosta. Isoimmissa museoissa on kyllä melkein pakko valita joku kiinnostusalue per kerta, että niihin jaksaa yhtään paneutua.
    Varasimme äskettäin lennot Madridiin - kun halvalla sai - Amsterdam on kyllä kohta "kertaa Euroopan kaupunkeja" kärjessä, eli sen matkan on kyllä pakko toteutua lähimmän parin vuoden sisään!

    • Mulla oli Madrid toisena vaihtoehtona tälle tammikuiselle pitkälle viikonlopulle, mutta päädyin säästämään sen vähän keväämmäksi. :--) Amsterdam oli kyllä kiva, ja Rijksmuseum kyllä yksi kohokohta. Kiinnostaisi käydä myös Lontoossa British Museumin vuoksi! Siihen tosin kuulemma tarvitsee jopa pari päivää.. Huh.

Samantyylisiä