X

Reissuvuosi 2016 – Kymmenen maata, miljoona muistoa

Tänä vuonna kertyi plakkariin 10 maata, siis saman verran kuin vuonna 2015 – nyt tosin oli mukana enemmän ihan kunnon kaukokohteita, kun edellisvuosi matkustettiin pelkästään Euroopassa.

Tässä näiden kymmenen parhaat palat siinä järjestyksessä kuin matkat tehtiin. Kuvaa klikkaamalla pääsee katsomaan kaikki ko. maasta tai kaupungista kertovat postaukset.

1 – Jordania

Vuoden 2016 ensimmäinen matka suuntautui Jordaniaan, joka oli upea. Rakastuin erityisesti Wadi Rumiin, kävin ensimmäistä kertaa sukeltamassa ja hieroin kauppoja maailman kuuluisimman jordanialaisen kanssa. Todella kiva ja helppo matkakohde, jota voi suositella varauksetta oikeastaan kenelle tahansa.

2 – Eilat, Israel

Jordaniasta teimme päiväretken Israelin puolelle Eilatiin. Päivästä jäi todella ankea fiilis, enkä tykännyt Eilatista ollenkaan. Olin iloinen kun pääsin takaisin Jordanian puolelle, mutta uskon että voisin kuitenkin lähteä käymään esim. Tel Avivissa ja antaa siten Israelille uuden mahdollisuuden. Vähän jäi sellainen olo, ettei Eilat välttämättä anna ihan oikeanlaista kuvaa siitä mitä Israel todellisuudessa on.

Jännittävintä Eilatissa on kauppakeskus, jossa on luistinrata keskellä, ja jota ympäröivät kaikissa maailman väreissä epileptisesti vilkkuvat valomainokset. Tekee mieli näyttää miten Suomessa osataan luistella! Ovella kauppakeskusta vartioi jääkarhu. Naurattaa. Luistinradan reunalla notkuu kaksi aseistettua vartijapoikaa punaisissa t-paidoissa ja lenkkareissa. Olen varma etteivät ne osaa ampua.

3 – Wien, Itävalta

Pääsiäisenä matkustimme pitkäksi viikonlopuksi Itävaltaan. En odottanut Wieniltä liikoja, mutta yllättäen ihastuinkin oikein kunnolla! Kaikki oli melkein liiankin täydellistä, aurinko paistoi ja kakut olivat taivaallisen hyviä. Jäin myös melkein makkaramiehen vaimoksi nakkikioskille, sekä nuuhkin vanhoja kirjoja Itävallan kansalliskirjastossa. Ah. ♥

Erilaiset käsin maalatut munanmalliset pääsiäiskoristeet olivat selkeästi se kaikkein kovin juttu. Tuollaisia koristeita muistelisin nähneeni joskus isovanhemmillani, ja nostalgiapäissäni melkein ostin niitä kasan. Hillitsin kuitenkin itseni, ja käytin viimeiset käteisvarani viiniin ja makkaraan. Asiat tärkeysjärjestykseen, jestas sentään.

4 – Tukholma, Ruotsi

Keväällä kävin työmatkalla Ruotsissa. Kuvat huijausta, koska en ehtinyt juuri kuvaamaan mitään – ovat siis vanhoja kuvia edelliseltä Tukholman matkalta. Mutta kävin kuitenkin Ruotsin kamaralla ja opetin LinkedInin käyttöä setämiehille, jotka eivät usko ATK:hon. ;-)

5 – Singapore

Kesälomamatkalla meillä oli 12 tunnin välilasku Singaporessa. Käytimme ajan hyödyksi, ja lähdimme lentokentän tarjoamalle ilmaiselle kiertoajelulle. Ihastuin Singaporeen todella kovaa, ja sinne tekisi mieli lähteä joskus muutamaksi päiväksi ihan erikseen vaikka osana matkaa jonnekin kauemmas. Aivan mielettömän hieno paikka, kannattaa käyttää lentokentän tarjoamat ilmaiset kiertoajelut hyödyksi, jos pidempiä vaihtoaikoja tulee eteen!

Melko suuri osa meitä odottavasta odottelusta sijoittui yöhön, jonka vuoksi mietittiin yhtenä vaihtoehtona myös lentokenttähotellissa odottelua ja nokkaunia. Kyseiset laitokset kuitenkin tuntuvat laskuttavan hinta-laatusuhteeltaan överikallista hintaa tuntitaksalla kuin mitkä tahansa ilotalot ja porttolat, joten päätimme katsoa vielä millä muulla tavoin sitä voisi välilaskunsa käyttää.

6 – Bali, Indonesia

Singaporesta lensimme Balille, johon rakastuin niin ikään täysillä, siinä oli todellakin sitä jotain. Surin valtavasti kun tuli aika lähteä! Balilla tosin meni paljon suunnitelluista aktiviteeteista sivu suun J:n sairastelun takia, mutta tulipa luettua kirjoja ja rentouduttua uima-altaan reunalla. Ainoa oikea pettymys oli Ubud, jolta taisin odottaa vähän liikoja.

Sitä kyllä mietin, että mikä ihmeen vimma niillä kauppiailla on myydä jokaisessa kadunkulmassa puisia jättikokoisia peniksiä? Mihin ihmeen tarkoitukseen? Näin myös tukkupakkauksia, joissa olisi saanut samalla ostaa neljä tai kuusi vähän pienempää. Hulvatonta… Vai sittenkin vain mautonta?

Balin paras ranta löytyi Jimbaranilta, kuin myös paras majoitus. Itä-Balilla vietimme kolme yötä Amedissa, jossa testasimme kahta hyvin erilaista suomalaisomisteista majoituspaikkaa: The Griya Villas and Spa & Santai Bali.

7 – Hongkong

Balilta jatkoimme matkaa neljäksi päiväksi Hongkongiin. Hongkong oli kiva, mutta monella tavalla melko uuvuttava paikka – visuaalisine övereineen kaikkineen. Söimme paljon, mm. limanyyttejä sekä maailman halvinta Michelin-ruokaa. Honkkarissa oli tuolloin todella kuuma, ja päivistä tuli sen ansiosta todella uuvuttavia. Onneksi metrolla liikkuminen oli jokseenkin helppoa.

Hongkongilaisessa katukeittiössä annosta odotellessani muistan miettineeni, ettei se suomalaisbyrokraatinen hygieniapassi välttämättä olekaan ihan niin tyhmä idea, kuin joskus takavuosina sitä suorittaessani ajattelin.

8 – Riika, Latvia

Työpaikan kick off pidettiin kaksipäiväisesti Riiassa. Riika ei juurikaan puhutellut, mutta ihan hyvää hipsteriruokaa sieltä sai. Ja silliä.

Illallinen syötiin Salvessa, joka on keskittynyt Latvian perinneruokiin. Aikamoista settiä, sanoisin, enkä takuulla menisi toista kertaa. Kokemus oli kuitenkin hauska, vaikka aika moni annos näyttikin siltä, kuin siihen olisi kipattu edelliseltä kierrokselta yli jääneet jämät, ja isketty päälle kourallinen hapankaalia.

9 – Uzbekistan

Melkein heti Latvian  matkan jälkeen lähdin vajaan viikon reissulle Uzbekistaniin. Uzbekistan puhutteli kaikkien maailman puhuttelemattomien maidenkin edestä, ja kokemus oli kaikkine diktaattoriyksityiskohtineen todella mielenkiintoinen ja omalla tavallaan myös silmiä avaava.

Suosikkipaikkojani olivat ehkä Buhara sekä Samarkand, mutta kaikkein parasta oli kuitenkin kuulla tarinoita elämästä suljetussa maassa, josta ei ilman lupaa saa edes matkustaa ulkomaille.  Pääsin osallistumaan myös viininmaisteluun, jonka ansiosta elän todennäköisesti ainakin satavuotiaaksi.

Heti aluksi meille kerrotaan, että uzbekistanilaisten viinien erityispiirteitä ovat erilaiset terveyshyödyt. Makea viini auttaa ainakin anemiaan sekä sydän- ja verisuonitauteihin, jonka lisäksi sillä voi korvata tarvittaessa jopa aterian. Paikalliset punaviinit sisältävät runsaasti vitamiineja sekä hivenaineita, jonka lisäksi ne suojaavat säteilyltä ja vanhenemiselta.

Jos luet vain yhden jutun tästä blogista ikinä, valitse juttu Uzbekistanista.

10 – Istanbul, Turkki

Tämän vuoden kymmenes maa ja samalla mitä todennäköisimmin viimeinen matka suuntautui tunteita herättäväan Turkkiin, rosoisen kauniiseen Istanbuliin. Istanbul hurmasi sekä basaareillaan että karvaisella kahvillaan, ja vielä ovat monet tunnelmat ja tarinat kirjoittamatta auki.

Mutta tosiaan, mistä nimi karvakahvi? Kas kun turkkilainen kahvi tarjoillaan siten, ettei kahvinporoja missään vaiheessa siivilöidä pois. Kahvia ei siksi juoda aivan kokonaan, sillä porot kuuluu jättää kupin pohjalle. Näiden porojen vuoksi kahvi tuntuu loppuvaiheessa suussa karvaiselle.

Siihenkin ajattelin ottaa kantaa, että onko mitään hyötyä boikotoida matkakohteita poliittisista syistä – esimerkiksi Turkin kohdalla monet tuntuvat tähän vedoten matkustavan tällä hetkellä mieluummin muualle. Se on kamala sääli, mutta siitä tosiaan tulossa ihan oma postauksensa.

Kaiken kaikkiaan ihana matkavuosi! Odotan jo innolla seuraavaa. :-) Millainen vuosi teillä oli?

Reissuvuosi 2016 – Kymmenen maata, miljoona muistoa was last modified: 2 toukokuun, 2017 by Sari Venäläinen

Kommentit (6)

  • Kivasti sinulla matkoja ja mielenkiintoisia kohteita. Jordaniaan itsekin lähtisin vaikka heti. Mukavaa tulevaa reissuvuotta 2017!

  • Oi mitä seikkailuja sulla on ollut tänä vuonna <3 Toivottavasti yhtä villi vuosi edessä!

  • Näistä itseä kiinnostaa Wien, Singapore ja Hongkong :). Aika laidasta laitaan mahtui selvästikin matkoja tähän vuoteen - ja hienoja sellaisia! Seuraava reissuni suuntautuu näillä näkymin Riikaan, mistä minulla ei ole oikeastaan mitään käsitystä, mutta sen verran voin sanoa, ettei se ole koskaan ollut listani ykkösenä :P. Mahtavaa reissuvuotta 2017 jo nyt!

    • Samoin sinulle! Wien, Singapore ja Hongkong on kaikki hyviä valintoja.

Samantyylisiä