X

Itävallan kansalliskirjasto on ehkä maailman kaunein kirjasto 🇦🇹

Rakastin lukemista erityisesti lapsena. Kahlasin läpi Haminan kaupunginkirjaston kaikki nuorten kirjat, ja siirryin siitä pikkuhiljaa aikuisten kirjoihin. Porvooseen muutettuani ensimmäinen tekoni oli hankkia paikallinen kirjastokortti.

Myöhemmin on tullut aikakausia, jolloin olen lukenut vähemmän, hyvin vähän, joskus en oikein ollenkaan. Mutta aina silti palaan lopulta kirjojeni pariin, ja hamstraan kaikki saatavilla olevat opukset sijoitellen niitä röykkiöiksi kotini nurkkiin.

Tavaramäärää harventaessa iskee totaalinen stoppi ihan viimeistään kirjahyllyn kohdalla – ei tule mieleen yhtäkään kirjaa, jonka olisin ollut valmis heittämään pois. Niin, ja tiedättehän ne tilanteet, kun aina silloin tällöin joku tuo työpaikalle kassillisen vanhoja pokkareita ajatuksella ”ottakaa mitä haluatte, loput menee roskiin”?

Siellä kassilla on aina vähintään yksi sellainen, joka on valmis pelastamaan kaikki ne ylijäävätkin kirjat moiselta kohtalolta – vaikka ne olisivat kuinka huonoja! Kuten arvata saattaa, minä olen aika usein juuri se tyyppi, vaikken oikeasti edes ehdi koskaan lukea ihan kaikkia kirjoja jotka kotiini kannan.

Mutta kirjastot. Niissä on ihan omanlaisensa tunnelma, ja voisin kuluttaa niissä kokonaisia päiviä. Hiljaisuus tuntuu hyvältä, kirjojen hypistely ihanalta. Kirjastossa on ihan oma tuoksunsakin! Matkoilla haluankin aina vierailla kaikenlaisissa kirjastoissa, joskin myös kirjakaupat käyvät – niistä upeimmat ovat tulleet vastaan Portugalin Portossa sekä Brasilian São Paulossa.

Die Österreichische Nationalbibliothek – Itävallan kansalliskirjasto


Kirjastoista kaunein, ainakin tähän mennessä, löytyy kuitenkin Itävallan pääkaupungista Wienistä. Kyseessä on Itävallan kansalliskirjasto, joka on samalla paitsi Itävallan suurin, myös koko Euroopan suurin barokkilainen kirjasto. Sen historia alkaa jo 1300-luvulta, joka tekee siitä samalla myös yhden Euroopan vanhimmista kirjastoista.

Näissä kuvissa näkyy kirjaston 1700-luvulla rakennettu siipi, Prunksaal (state hall).

Erityisesti tämä osa kirjastosta on upeista upein – barokkifanaatikolle oikea unelmien täyttymys. Kattoon asti kohoavat kirjahyllyt ja niiden edustalla seisovat tikkaat ovat jotain, mistä menee pää aivan pyörryksiin.

Prunksaalissa säilytetään n. 200 000 kirjaa 1500-1800-luvuilta. Täällä kirjoihin ei pääse käsiksi, mutta kirjastossa on myös aktiivisesti toimiva moderni puoli, joka on tavanomaisessa kirjastokäytössä. Yhteensä kirjastosta löytyy yli seitsemän miljoonaa teosta tutkittavaksi.

Prunksaalissa on paljon veistoksia, mutta päähuomio kiinnittyy kuitenkin mielettömiin seinä- ja kattomaalauksiin. Kirjastosalin kuvitukset on jaettu kahtia kuvaamaan sotaa ja rauhaa, ja kaiken tämän keskellä seisoo keisari Kaarle VI:n apoteoosi, ”jumalkuva”.

Kirjastossa oli vierailumme aikana käynnissä myös Keisari Frans Joosefin kuolinpäivän satavuotisjuhlan kunniaksi järjestetty juhlanäyttely, jossa oli esillä valokuvia, kirjeitä ja muita muistoja keisarin elämän varrelta.

J tutustui pääasiassa näyttelyyn, itseäni se ei jaksanut niinkään kiinnostaa, kun olin niin kiireinen tutkiessani kattomaalauksia ja miettiessäni strategioita saada joku noista ihanista ruskeakantitista kirjoista hyppysiini.

J myös toivoi mainittavan, että hän oli tästä hyvin närkästynyt – hän kun olisi halunnut keskustella näyttelyn yksityiskohdista, eikä minulla ollut aiheeseen mitään sanottavaa. Kamalan pikkumaista. ;-)

Kansalliskirjasto on osa vanhan kaupungin eteläreunalla sijaitsevaa Hofburgia, keisarillista palatsia. Sen vanhimmat osat ovat peräisin 1200-luvulta, uusimmat ensimmäisen maailmansodan ajalta. Samassa kompleksissa toimii myös lukuisia museoita sekä kuuluisa espanjalainen ratsastuskoulu.

Kirjaston sisäänpääsymaksu on 7€, ja siitä saa Vienna Cardilla -10% alennuksen. Schönbrunnin palatsissa vieraileville kuuluu osaan lipuista hintaan myös sisäänpääsy kirjastoon, mutta me kävimme nämä ”väärässä järjestyksessä” emmekä päässeet tästä tällä kertaa hyötymään.

Aivan ehdottomasti 5/5 kokemus, suosittelen erityisesti kirja-, historia-, barokki-, ja seinämaalausfaneille. ♥

Itävallan kansalliskirjasto on ehkä maailman kaunein kirjasto 🇦🇹 was last modified: 20 kesäkuun, 2019 by Sari Venäläinen

Kommentit (10)

  • Onpas kyllä upean näköinen kirjasto! Buenos Airesissa on kaunein näkemäni kirjakauppa - El Ateneo. Vanhaan teatteriin rakennettu. :)

    • Kävin katsomassa kuvia tuosta BA:n kirjakaupasta - se on UPEA! Juuri sellainen missä menee koko päivä. :D

  • Oooooh! Rakastan kirjoja, kirjastoja ja kirjakauppoja, joten laitan tämän vinkin ehdottomasti korvan taakse joskus tulevaisuudessa toteutuvaa Wienin-matkaa varten. Upea kertakaikkiaan!

  • Kiitos! Taas lisäsyy haaveilla Wienistä. Tykkään myös kuljeksia kirjakaupoissa ja kirjastoissa, kirjakahviloissa, missä olenkin.

    • Wien on I-H-A-N-A. En ollenkaan odottanut sen mittakaavan ihastumista, mutta oli se vaan huikea kaikkine kakkuineen ja kirjastoineen.

  • Vähän tyhmä olo nyt, kun noilla kulmilla oon kahdesti käynyt ja oon töissä kirjastossa, mutten tonne oo koskaan eksynyt... Ilmeisesti kolmas kerta Wienissä on joskus tarpeen :D Jonkin verran käyn kirjastoja ihmettelemässä myös vapaa-ajallani, vaikka joskus sitä vaan haluaa tehdä pesäeroon ammattiinsa kun on lomalla. Viimeksi ihastuin kirjastoon Lundissa, sen yliopiston kirjastorakennus oli (ulkopuolelta) aivan huikean kaunis kaikkine muratteineen ja puistoineen. Melkein hain sinne töihin...

    • Haha :D Mitenkäs sitten kun sanotaan ettei saa ottaa töitä kotiin, saati sitten matkoille... Tosin itsehän bongailen sujuvasti kaikki mahdolliset messuhallit missä sitten ikinä olenkin, en sentään tee tutustumiskäyntejä! ;--D No joo, ehkä kirjasto on vähän eri juttu.

  • Aivan upea paikka! Itse olen myös aikamoinen lukutoukka ja tästä postauksesta heräsi ajatus, että miksen minäkin panostaisi matkoilla enemmän mielenkiintoisiin kirjakauppoihin ja kirjastoihin? Nyt ihan harmittaa, että nuukuuksissaan skippasin Dublinin Trinity Collegen kirjaston.

    Ja kirjojen hamstraus? Tuttua puuhaa! :-D

    • Ehdottomasti suosittelen :D Tallinnassakin on yksi tosi kiva kirjakauppa, kauppakeskus Solarissa!

Samantyylisiä